تیراندازی به سوی معترضانِ زاهدان در سالگرد جمعه خونین

منابع بلوچ از تیراندازی در زاهدان خبر می‌دهند. مولوی عبدالحمید در آستانه جمعه خونین زاهدان از ایرانیان داخل و خارج بخاطر ابراز همدردی با خانواده جان‌باختگان اعتراضات زاهدان، تشکرد کرد. تظاهرات در زاهدان ادامه دارد.

به گفته منابع محلی، نیروهای لباس شخصی بر سقف برخی خانه‌ها و ساختمان‌های نزدیک به مصلی در زاهدان مستقرشده‌اند.

طبق گزارش حال‌وش با تیراندازی نیروهای نظامی بسوی معترضان در زاهدان دستکم ۱۹ تن مجروح شده‌اند. مردم معترض همچنان در مسجد مکی حضور دارند.حال وش نوشته است: «نیروهای نظامی چند بار رگبار هوایی زدن و آمدن جلوی درب حوزه و داخل حوزه گازاشک‌آور انداختند.»به گفته منابع حال وش:«افراد لباس شخصی به همراه نیروهای نظامی از داخل خیابان خیام شعار الله اکبر سر دادن و مردم وقتی به اون طرف رفتند با گلوله ساچمه‌ای زدند.»

نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، روز جمعه ۷ مهر و در آستانه سالگرد جمعه خونین زاهدان بار دیگر به روی معترضان در این شهر آتش گشودند.گزارش‌های منتشر شده از زاهدان، از زخمی شدن دست‌کم ۱۹ شهروند در جریان تیراندازی ماموران در اطراف مسجد مکی این شهر حکایت دارند.خبرگزاری حال‌وش هم گزارش کرده که نیروهای لباس شخصی به همراه نیروهای نظامی از خیابان خیام  زاهدان شعار الله اکبر سر داده و مردم را با گلوله‌های ساچمه‌ای هدف قرار داده‌اند.

همزمان ویدیوهایی منتشر شده که مقاومت معترضان زاهدانی در برابر نیروهای سرکوب جمهوری اسلامی را نشان می‌دهد. در یکی از این ویدیوها، معترضان با پرتاب سنگ، نیروهای مسلح حکومت ایران را عقب می‌رانند.

اعتراضات امروز در زاهدان پس از نماز جمعه این شهر به امامت مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی، انجام شده که در میان تدابیر شدید امنیتی برگزار شد.

پس از برگزاری نماز جمعه نیز معترضان در خیابان‌های اطراف مسجد مکی شعارهای «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر سپاهی» سر دادند.ویدیوهایی نیز منتشر شده که نشان می‌دهد تظاهر کنندگان پلاکاردهایی حاوی تصویر جانباختگان جمعه خونین زاهدان در ۸ مهر سال گذشته را در دست دارند. اینترنت شهر زاهدان طبق روال هر جمعه به طور گسترده دچار اختلال شد.

 کانال تلگرامی رصد بلوچستان نوشته است “فضای ملتهبی در شهر زاهدان حاکم است، مناطق مختلف شهر دوباره گاز اشک‌اور و دود شده است. در بازار مشترک و کریم آباد و شیرآباد هم معترضان به خیابان آمدند”.”رصد بلوچستان” ویدیوهایی را منتشر کرد که ساعاتی پیش از نماز جمعه زاهدان و یک روز مانده به سالگرد جمعه خونین، را نشان می‌دهد که نیروهای امنیتی در  اطراف مسجد مکی و به ویژه خیابان‌ها و کوچه‌های منتهی به مسجد مکی برای کنترل ایست بازرسی گذاشتند.

در آستانه اولین سالگرد جمعه خونین زاهدان نیروهای امنیتی از استان‌های هم‌جوار سیستان و بلوچسیتان از جمله کرمان، خراسان جنوبی و هرمزگان به شهر زاهدان اعزام شدند.

عبدالحمید: کسانی که مرتکب جنایت شدند مجازات شوند

عبدالحمید در خطبه‌های نماز جمعه ۷ مهر (۲۹ سپتامبر) زاهدان با دیگر خواسته مردم و خانواده جان‌باختگان جمعه خونین زاهدان را تکرار کرد و گفت: «خواسته مردم در یک سال گذشته این بوده که کسانی که در جمعه خونین مرتکب جنایت شدند، مجازات شوند.» او همچنین افزود: «قاضی‌های پرونده جمعه خونین زاهدان استقلالی که باید داشته باشند را ندارند و از مراکز مختلف بر آن‌ها فشار وجود دارد.»

در جمعه خونین زاهدان چه گذشت؟

روز جمعه هشت مهر سال ۱۴۰۱ نمازگزارانی که پس از خطبه‌های عبدالحمید در زاهدان، از جمله در اعتراض به “تجاوز یک فرمانده پلیس به یک دختر نوجوان” دست به اعتراض زده بودند با شلیک مستقیم مأموران حکومت روبرو شدند.

این واقعه که به “جمعه خونین زاهدان” معروف شده به کشته شدن دست‌کم ۱۰۰ نفر منجر شد که حداقل ۱۰ نفر از آنان کودک بودند. دستکم ۳۰۰ شهروند دیگر نیز مجروح شدند.

احزاب و گروه‌های سیاسی بلوچ به مناسبت سالگرد جمعه خونین زاهدان در سراسر بلوچستان اعتصاب عمومی اعلام کردند.

تشکر عبدالحمید از ایرانیان داخل و خارج

مولوی عبدالحمید در خطبه‌های نماز جمعه ۷ مهر (۲۹ سپتامبر) از ایرانیان داخل و خارج کشور که با خانواده جان‌باختگان ابراز همدردی کردند تشکر کرد.

مولوی عبدالحمید خطاب به حکومت گفت اعتراضات مردم را به کشورهای دیگر نسبت ندهید و حرف منتقدان را بشنوید.

ادامه اعتراضات بعد از نماز جمعه در زاهدان

برخی از معترضان با برافراشتن پلاکارد پرسیدند، “اگر در خصوص کشتار زاهدان دلسوز هستید، سکوت چرا؟” برخی دیگر از معترضان شعار “تجاوز جنایت مرگ بر این ولایت” سر دادند. طبق گزارش‌ها نیروهای نظامی به شهرهای خاش، ایرانشهر و چابهار نیز گسیل شدند و هنوز از این شهرها در ارتباز با درگیری با نیروهای نظامی و ماموران حکومتی گزارشی منتشر نشده است. 

حضور عبدالحمید در مسجد مکی

مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، کشتار معترضان در این شهر در روز ۸ مهر سال گذشته اتفاق تلخی توصیف کرد که جایی در جهان پیش نمی‌آید.

او در خطبه‌های نماز جمعه روز ۷ مهر زاهدان گفت: «به سالگرد جمعه خونین در مهرماه سال گذشته رسیدیم. برای مردم ما و همه کسانی که در جهان وجدان بیدار و آزادگی دارند، اتفاق تلخی بود. این اتفاق هیچ جای دنیا پیش نمی آید. بیش از صد نفر کشته شدند و حدود سیصد نفر زخمی شدند.»

مولوی عبدالحمید در سخنانش از رسیدگی عادلانه به این رویداد در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ابراز ناامیدی کرد و از فشارها بر قضات این پرونده خبر داد.

او گفت با آن که «قاضی‌های» پرونده جمعه خونین زاهدان آدم‌های «خوبی» هستند، اما «استقلالی که باید داشته باشند را ندارند» و او اطلاع دارد که «از مراکز مختلف بر آن‌ها فشار وجود دارد»

وی با این حال تاکید کرد: «خواسته این مردم در این یکسال این است که مرتکبان این جنایت و گناه بزرگ شدند به مجازات اسلامی برسند. مردم انتظار دارند بنابر قانون این افراد مجازات شوند.»

مولوی عبدالحمید یادآوری کرد که در یک سال گذشته برخی مقام‌های حکومتی حرف از «مصالحه» زده‌اند اما خانواده قربانیان با وجود نیازشان به پول و فقر اقتصادی، راضی به «پذیرفتن دیه» نشده‌اند.

او شرط رضایت خانواده‌ها از اجرای احکام قصاص را «جلب رضایت کل مردم ایران، آزادی زندانیان سیاسی و محصوران» دانست و افزود آن‌موقع ما از مردم خواهیم خواست که از «خون‌ها گذر کنند».

امام جمعه زاهدان همچنین در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما با دروغ و تهمت مخالفیم اما باید انتقاد باشد. انتقاد به صلاح کشور است. خواسته‌های ملی وجود دارد. همه مردم ایران خواسته‌های مشخص دارند. همه مردم ایران امروز گرفتار هستند. تا این گرفتاری‌ها رفع نشود، تا با نخبگان جامعه نشنید و مشکلات را حل نکنید، این بحران ادامه خواهد یافت.

این رهبر اهل سنت ایران به وضعیت وخیم معیشتی مردم هم اشاره کرد و گفت:  وضعیت اقتصادی خوب نیست. مشکلات اقتصادی و معیشت بر مردم ایران فشار وارد می‌کند. درآمد مردم کم است و آنها مقابل زن و بچه‌هایشان شرمنده هستند… مردم بدهکار و گرفتارند. حتی تجار هم گرفتارند. تنگدستی بر همه ابعاد ملت تاثیر گذاشته است… چرا فکر اساسی برای مشکل مردم نمی‌شود. برنامه‌های دولت جواب نداده است.

مولوی عبدالحمید همچنین از حاکمیت خواست حقوق و آزادی‌های سیاسی شهروندان را محترم شمرده، از تبعیض که حتی میان شیعیان نیز وجود دارد دست بردارد و عدالت و برابری را بین همه شهروندان ایران برقرار کند.

منبع

امتیاز به این post
ری اکشن شما چیست ؟
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *