The Shah of Iran’s visit to Azarbaijanشاه ایران در آذربایجان



The Shah of Iran’s visit to Azarbaijanشاه ایران در آذربایجان

محمد رضا شاه پهلوی آریامهر در مهرماه سال 1350 طی یک سفر چند روزه ، چندین پروژه بزرگ در منطقه آذربایجان شرقی و غربی افتتاح فرمودند.
00:00 سفر شاهنشاه آریا مهر به آذربایجان

00:30 بازدید محمد رضا پهلوی از دانشگاه تبریز

تاریخچه آموزش عالی در تبریز که قرن‌ها به مهد تمدن، شهرت داشت به ۷۲۰ سال پیش برمی‌گردد که به نام مجموعه بین‌المللی ربع رشیدی تأسیس شده بود. با به ارث بردن این پیشینه، دانشگاه تبریز در سال ۱۹۴۷ میلادی تأسیس شد، که دومین دانشگاه قدیمی ایران است. در اسفندماه سال ۱۳۱۲ خورشیدی که قانون تربیت معلم تصویب شد، اولین کلاس‌های دانشسرای مقدماتی در ساختمان جنوبی این بنا که آن زمان دبیرستان شاهدخت نام داشت، برگزار می‌شدند. سال ۱۳۱۴ بود که برای بنیاد دانشسرای عالی تبریز اراده جدی در وزارت فرهنگ به وجود آمده و در اولین اقدام، بخش عمده ای از زمین‌های سربازخانه از سوی شهرداری به این وزارتخانه در تبریز واگذارشد. با کمک‌های مردم تبریز و بودجه دولتی، در اردیبهشت سال ۱۳۱۵، با کمک فنی مهندسان آلمانی و به همت معماران ایرانی، عملیات ساخت بنا و احداث دانشسرای عالی تبریز شروع شد و بنا با تمام امکانات موجود در سال ۱۳۱۸ به اتمام رسید.
پس از بازپس‌گیری آذربایجان به دست ارتش ایران و سرنگونی فرقه، مؤسسهٔ تازه‌تأسیس اونیورسیته منحل شد. در دی‌ماه همان سال از سوی دانشگاه تهران دو تن از استادان به نام‌های «مصطفی حبیبی» و «خان‌بابا بیانی» مأموریت یافتند تا جهت گسترش امکانات برای راه اندازی دانشگاه در تبریز اقدام نمایند.این دانشگاه با پذیرش ۱۶۰ دانشجو در دو دانشکدهٔ پزشکی و ادبیات، تحت ریاست دکتر بیانی، در
در سال ۱۳۴۶، دانشگاه تبریز که بعدها «دانشگاه آذرآبادگان» نامیده شد، در مکان کنونی بنا گردید.

00:37 بازدید شاه از دانشکده فنی دانشگاه تبریز

دانشکدهٔ فنی دانشگاه تبریز در سال ۱۳۳۷ خورشیدی فعالیت خود را در رشتهٔ مهندسی راه و ساختمان آغاز نمود که طول مدت آن چهار سال بود و فارغ‌التحصیلان پس از طی این دوره موفق به دریافت دانشنامهٔ مهندسی راه و ساختمان می‌شدند. همچنین تا سال ۱۳۵۶ خورشیدی، تحصیلات در این دانشکده تا درجهٔ تحصیلی کارشناسی ارشد به‌صورت پیوسته بود.

01:26 بازدید شاه از کارخانه سیمان صوفیان

کارخانجات سیمان صوفیان در سال ۱۳۴۵ تاسیس و با قدمتی بالغ بر ۵۰ سال دارای دو خط تولید با ظرفیت ۷۰۰۰ تن کلینکر در روز می باشد. این شرکت بعنوان یکی از پشتوانه های مهم توسعه و آبادانی در شمال غرب کشور، تولید و عرضه انواع سیمان

02:04 بازدید شاه ایران از سد ارس

روز ۷ تیر ماه ۱۳۵۰ در آیین باشکوهی با بودن مقامات ایران و شوروی، تاسیسات آب و برق شش میلیارد ریالی سد ارس گشایش یافت. سد خاکی ارس در جایی به نام قزل قشلاق در ۴۰ کیلومتری غرب جلفا ساخته شده و در پشت این سد، دریاچه‌ای به گنجایش یک میلیارد و سیصد و پنجاه میلیون متر مکعب آب ایجاد شد. ۴۴ هزار کیلووات نیروی برآمده از این سد میان ایران و شوروی به میزان برابر بخشن می‌شود. سد ارس که در اجرای موافقتنامه به تاریخ ۵ امرداد ماه ۱۳۴۲ ایران و شوروی ساخته شده، ۳۸ متر بلندا، ۹۴۵ درازا و ۸ متر پهنای آن در تاج سد است.

واحد شماره ۶ نیروگاه دوم سد محمدرضا شاه پهلوی که در ژرفای ۷۵ متری دریاچه سد قراردارد با بهره‌برداری آزمایشی ۲۵ هزار کیلووات ساعت آغاز به کار کرد.

3:05 افتتحاح سد کوروش کبیر بر روی رودخانه زرینه رود توسط شاهنشاه آریامهر

مهر ماه ۱۳۵۰ سد کوروش بزرگ که ساختمان آن از ۴ سال پیشتر بر روی زرینه رود در جنوب شرقی بوکان آغاز شده بود از سوی شاهنشاه آریامهر در آیین باشکوهی گشوده شد. این سد با هسته خاک رس ساخته شده است. درازای بالای سد ۷۲۰ متر، بلندای سد از کف ۵۰ متر، گنجایش کل مخزن ۶۵۰ میلیون متر مکعب، پهنه زیر کشت ۹۵٬۰۰۰ هکتار، تولید برق سالانه ۵۶ میلیون کیلووات در ساعت می‌باشد. هزینه ساختمان ۱۵۴۴ میلیون ریال و هزینه شبکه آبیاری سد ۱۶۴۷ میلیون ریال می‌باشد.

3:32 افتتاح سد شاهپور اول توسط محمد رضا پهلوی آریامهر در مهاباد

۴ مهر ماه ۱۳۵۰ سد شاپور اول بر روی رودخانه مهاباد که از سال ۱۳۴۵ ساختمان آن آغاز شده بود در آیین باشکوهی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر گشایش یافت و بهره‌برداری از آن آغاز شد. سد شاپور گونه‌ای از سد سنگریزه با هسته خاک رس می‌باشد. درازای بالای سد شاپور اول ۷۰۰ متر، بلندای سد از کف ۴۶٬۵ متر، گنجایش مخزن سد ۲۳۰ میلیون متر مکعب، پهنه زیر کشت ۲۰٬۰۰۰ هکتار، تولید برق سالانه ۲۴ میلیون کیلووات در ساعت، هزینه ساختمان سد ۹۴۰ میلیون ریال و هزینه شبکه آبیاری سد ۲۶۰ میلیون ریال می‌باشد.

04:15 افتتاح راه آهن تجاری ، توریستی بین ایران و ترکیه توسط محدرضا شاه پهلوی
پنجم مهرماه 1350 راه‌آهن شرفخانه – رازی (مرز ترکیه) افتتاح شد.

این راه‌آهن از روی پل موسوم به پل قطور می‌گذرد و بزرگ‌ترین پل راه‌آهن در خاورمیانه محسوب می‌شود.

با این حال این تنها پل موجود در محور قطور نیست، بلکه تعداد254 پل کوچک و بزرگ فلزی و سنگی و همچنین تعداد 37 تونل بزرگ و کوچک بر اهمیت این منطقه افزوده است این پل از نوع زیر قوسی است و تا مدت‌ها بزرگ‌ترین دهانه قوسی را در بین پل‌های ایران داشت.

عملیات پی‌ریزی و پایه‌های بتنی، پل قطور خوی در سال 1347 از سوی دو شرکت ایرانی (رانکین) و شرکت اتریشی (پور) انجام شد و اسکلت فلزی و شاسی آن ساخته یک شرکت آمریکایی بود.

این خط راه‌آهن برای ایران و ترکیه بسیار حائز اهمیت بوده است.

آدرس سایت و شبکه های اجتماعی ما:

https://instagram.com/iraner.in.deutschland

https://www.facebook.com/iraner.in.deutschland

https://iraner-in-deutschland.blogspot.com

https://t.me/iraner_in_deutschland

امتیاز به این post
ری اکشن شما چیست ؟
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *