افشاگری رویترز درباره مذاکرات حزب الله و ایران درباره ادامه درگیری ها با اسرائیل

ملی مذهبی _ اسماعیل قاآنی، فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی ایران، در ماه فوریه سال میلادی جاری در سفری به بیروت، با سیدحسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان دیدار کرده بود تا احتمالات و خطرات حمله نظامی گسترده اسرائیل به حزب‌الله و لبنان را بررسی کنند.

بر اساس گزارش این خبرگزاری که روز جمعه ۱۵ مارس منتشر شده، حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌‌الله لبنان به اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس اطمینان داده است که نمی‌خواهد ایران در جنگ با اسرائیل یا آمریکا درگیر شود.

آقای نصرالله در این ملاقات که پیشتر خبری نشده بود به آقای قاآنی گفته است که «این مبارزه ما است» و «حزب‌الله به تنهایی خواهد جنگید.»

رویترز در گزارش خود به نقل از هفت منبع خود نوشته که آقای قاآنی در سومین سفر خود به لبنان از زمان حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر، در مورد مخاطرات درگیر شدن حزب‌الله با اسرائیل در یک جنگ وسیع که می‌تواند به‌شدت به شریک منطقه‌ای ایران آسیب برساند، با حسن نصرالله گفتگو کرده است.

سه منبع از هفت منبع رویترز که بنا به اعلام این خبرگزاری از درون هسته اصلی قدرت در ایران هستند، گفتند احتمال شروع جنگ تمام‌عیار میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان، در صورت ادامه حملات این گروه به شمال اسرائیل، در کانون مذاکرات آقای قاآنی و نصرالله بوده است.

این منابع در ادامه گفتند جدای از آسیبی که جنگ تمام‌عیار به حزب‌الله وارد می‌کند، چنین وضعیتی به‌دلیل تشدید تنش، ایران را برای نشان دادن «واکنش شدیدتر و جدی‌تر» تحت فشار قرار خواهد داد.

دو منبع همسو با دیدگاه‌های ایران به رویترز گفته‌اند که تهران و حزب‌الله به عواقب یک جنگ همه‌جانبه در لبنان و احتمال گسترش آن که ممکن است به حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران منجر شود، آگاهی دارند.

رویترز برای تهیه این گزارش با چهار منبع ایرانی، دو منبع منطقه‌ای و یک منبع لبنانی گفتگو کرده است.

دو منبع آمریکایی و یک منبع اسرائیلی به رویترز گفتند که ایران می‌خواهد از آغاز دوباره جنگ اسرائیل و حزب‌الله جلوگیری کند.

دو منبع منطقه‌ای هم گفتند جنگ در لبنان که به‌طور جدی حزب‌الله را تحقیر کند، «ضربه بزرگی» برای ایران خواهد بود، که از آغاز پایه‌گذاری این گروه با حمایت تهران در سال ۱۹۸۲ به‌عنوان «سنگری در برابر اسرائیل» و «حمایت از منافع ایران در منطقه» بوده است.

رویترز در گزارش خود به نقل از سه منبع فلسطینی نوشت که رهبران حماس پس از حمله ۷ اکتبر این گروه به اسرائیل واکنش متفاوتی از ایران را انتظار داشتند.

یک مقام ایرانی به رویترز گفته است در نشستی دو روزه در ایران که آقای قاآنی به همراه حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران ایران با رهبران شماری از گروه‌های شبه‌نظامی در یمن، عراق، سوریه، سه نماینده حزب‌الله لبنان و هیئتی از سوی حوثی‌ها حضور داشتند، حماس شرکت نکرد.

این مقام ایرانی در ادامه گفته است که در پایان این نشست، همه شرکت‌کنندگان توافق کردند که «اسرائیل می‌خواهد جنگ را گسترش دهد و باید از افتادن در این تله خودداری کرد.»

عبدالغنی الاریانی، پژوهشگر ارشد یک اندیشکده در یمن به رویترز گفته است «ایرانی‌ها عملگرا هستند و از گسترش جنگ می‌ترسند.»

آقای الاریانی در ادامه گفت اگر اسرائیل تنها بود ایرانی‌ها می‌جنگیدند اما آن‌ها می‌دانند که با گسترش جنگ، پای آمریکا به آن باز خواهد شد.

رویترز به نقل از یک منبع ایرانی خود خبر داد که علی خامنه‌ای، رهبر ایران با توجه به نارضایتی‌های داخلی تمایلی برای ورود به جنگ ندارد.

جمهوری اسلامی ایران با وجود ۴۵ سال دشمنی با اسرائیل، هرگز با این کشور وارد درگیری مستقیم نشده است. هر چهار منبع ایرانی به رویترز گفتند که تهران هیچ تمایلی برای تغییر این سیاست ندارد.

خبرگزاری رویترز از «منابع آگاه» نقل کرده که دیدار ماه فوریه سومین دیدار فرمانده سپاه قدس و رهبر حزب‌الله لبنان از عملیات هفتم اکتبر حماس علیه اسرائیل و آغاز حملات نظامی گسترده اسرائیل به نوار غزه بوده است.

به گفته منابع رویترز، محوریت مکالمه دو طرف احتمال حمله سراسری اسرائیل به جنوب لبنان بوده است. سه نفر از این منابع که به ادعای رویترز «از ایرانیان داخل حلقه قدرت» هستند، می‌گویند چنین سناریویی علاوه بر آسیب‌زدن به یک گروه اسلام‌گرای شیعی، ممکن است به ایران فشار بیاورد تا پاسخ قدرتمندتری از آنچه تاکنون نشان داده نشان بدهد.

با این‌همه، همه منابع مورد ارجاع رویترز گفته‌اند که نصرالله طی این دیدار به طرف ایرانی اطمینان داده که نمی‌خواهد ایران به جنگ با اسرائیل یا ایالات متحده آمریکا کشیده شود و حزب‌الله به‌تنهایی خواهد جنگید.

یک منبع ایرانی آگاه به این گفت‌وگوها می‌گوید که نصرالله به قاآنی گفته: «این جنگ ماست». در پنج ماه گذشته، حزب‌الله لبنان در حمایت از حماس درگیری‌هایی با اسرائیل در مرزهای جنوبی لبنان داشته است. این درگیری‌ها با وجود این‌که سعی شده در حد پرتاب راکت به خاک اسرائیل باقی بماند، تاکنون به آواره‌شدن ده‌ها هزار نفر در دو سوی مرز منجر شده است.

حملات اسرائیل به جنوب لبنان از هفتم اکتبر تاکنون به کشته‌شدن ۲۰۰ پیکارجوی حزب‌الله و ۵۰ شهروند غیرنظامی لبنان انجامیده است. در مقابل، در پی حملات حزب‌الله به اسرائیل، ده‌ها سرباز اسرائیلی و شش شهروند غیرنظامی اسرائیلی کشته شده‌اند.

به گزارش رویترز، در روزهای اخیر اسرائیل به حملاتش شدت و گستره بیشتری داده است. در ماه فوریه، یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل گفت که ارتش این کشور قصد دارد حملاتش به حزب‌الله را افزایش دهد تا در صورت رسیدن به آتش‌بس با حماس، حزب‌الله تا اندازه زیادی از مرز اسرائیل دور شده باشد.

مقام‌های امنیتی اسرائیلی پیشتر گفته‌ بودند که اسرائیل به دنبال گسترش درگیری‌ها نیست اما در عین حال افزوده‌ بودند که «در صورت لزوم» در هر جبهه‌ای که لازم باشد می‌جنگند.

دو منبعی که رویترز آنها را «همسو با مواضع حکومت تهران» خوانده است گفته‌اند که جمهوری اسلامی و حزب‌الله هر دو نسبت به «خطرات عمیق» جنگی گسترده‌تر در لبنان، از جمله خطر انتشار آن به ایران و حملات احتمالی به پایگاه‌های هسته‌ای آن، آگاه و محتاطند.

رویترز می‌گوید برای این گزارش با چهار منبع ایرانی و دو منبع منطقه‌ای و نیز یک منبع لبنانی صحبت کرده که فحوای اصلی نشست را تأیید کرده‌اند. دو منبع آمریکایی و یک منبع اسرائیلی نیز به این خبرگزاری گفته‌اند که ایران می‌خواسته از عواقب جنگ اسرائیل و حزب‌الله مصون بماند.

جان آلترمن، پژوهشگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی واشنگتن نیز در گفت‌وگو با رویترز در رابطه با این نشست می‌گوید قاآنی و نصرالله «می‌خواهند ایران را بیش از پیش از پیامدهای حمایت از گستره‌ای از بازیگران نیابتی در سراسر خاورمیانه دور نگه دارند.» آلترمن می‌افزاید: «احتمالاً چون ارزیابی‌شان این است که احتمال عملیات نظامی در لبنان رو به افزایش است، نه رو به کاهش.»

منبع

امتیاز به این post
ری اکشن شما چیست ؟
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *